Ženski odnosi

Ko smo lani tri prijateljice tri dni in tri noči skupaj na morju praznovale moj rojstni dan, sem še enkrat več dojela, kako terapevtsko učinkujemo. Zelo različne, kot bi bila vsaka iz svojega filma, smo odvrgle vse nahrbtnike, ki jih nosimo v življenju in se podale na pustolovščino. Uspelo nam je nekaj, kar ločuje slabe od dobrih odnosov: bile smo tam, druga za drugo in hkrati je med nami ostala zdrava meja. To ni bilo občutje, ki razdvaja, temveč takšno ki zbližuje. Po mojem ni potrebno ustvarjati drame, da bi se imel dobro in vznemirljivo.

Plavale smo v temnem morju, ki se je tisti večer nesramno ohladilo in iskale savno, da bi nas segrela, kar je bilo v dobi Covida seveda nemogoče – hotelska savna se je recimo spremenila v skladišče. Potem smo slučajno našle čudovit koncert, ki nas je razgrel še bolj kot bi nas vroče lesene deske! Držale smo se kakšen meter narazen, na trenutke nas je sicer v plesu malo zaneslo, in skoraj pozabile na nove razmere. Na odru same ženske pevke, za njimi pa je igral moški band, zdelo se mi je, da so bili moški ponosni na svojo drugo vrsto in zares uživali v pogledu na prvo.

V hotelski sobi smo pele, dolgo že nisem ob kitari prepevala pesmi iz 90ih. Snemale smo se in fotografirale in pozabile na vsa pravila umirjenosti. Potem smo si na večerji, kjer nam je stregel natakar z občutkom za svoje delo in ljudi, pripovedovale zgodbe svojega življenja. Vedno se najde kakšna, ki je nisi zaupal še nikoli nikomur in je čakala prav na ta trenutek. Še danes ne vem, ali je bila hrana tako izjemnih okusov zaradi atmosfere, ki smo jo ustvarile, ali zaradi vrhunskega kuharja.Hočem reči, da je bilo kar nekaj nepričakovanih situacij, ki so začinile tri dni in noči. Sprejele smo jih odprtih rok, trenutek je prinesel novega in veliko je bilo teh daril.

Razmišljale smo o pristanu, vse tri dni. Vsaka ima doma svojega, a skupaj smo si ustvarile našega. Moški nas nikoli ne bo razumel kot ženska. Tako kot me njega ne bomo kot jih moški. A ne glede kateri je prvi in kateri je drugi, sta oba pristana – če ju lahko tako poimenujem – pomembna. In še kako dragocena.