Ali ni en bog dovolj za vse?

»Ali ni en bog dovolj za vse?« to je zaključna misel mojega spoštovanega gosta prof. dr. Marka Hawline, specialista oftalmologije, ki bo objavljen v oddaji KompasUSODA konec meseca.

Človeku da misliti. Dan na dan bijemo bitke, ki jih naslavljamo na napačne stvari, na napačne ljudi. A krivca ni, ni ga zunaj, pa če je še tako očitno, da bi nas kaj rado prepričalo, da je. Ko bi vsaj dojeli, doumeli, ponotranjili. In to živeli. Premalo vere je v človeku. Še vedno je vere premalo, ne glede na obilje veroizpovedi. Ko pride do konkretnega, ko življenje stisne v kot, ko duša boli, ko se čez telo pretakajo močne energije, ki jih želijo možgani interpretirati in iskati uteho zunaj…. Takrat se odvija bitka: za vero ali dvom. Za zaupanje v enega in edinega boga. To je bitka glavnih dveh sil, ki vladata v vesolju: Dobrega in zlega.
In potem sta živela srečno do konca svojih dni… Ja, a kaj je pred tem »potem«? Bitka, nič kaj pravljična, ko se odvija na tvoji koži; surova, včasih toliko težka, da lomi in trga, a vse to v imenu ljubezni.
Samo ljubezen zdravi, hrani. Samo ljubezen ve in zna kot zemlja s semenom potrpežljivo počakati. Kot voda najde pot preko vseh preprek, ognjevito skuri vse staro, preživeto. Prikliče veter, da prezrači zatohlo, osveži, da nov zagon. Ni je čez silo najvišjega! Ni je večje moči in milosti kot je božja… Kdo si, čigav si, v imenu katere sile so tvoja dejanja?
Ali ni en bog dovolj za vse? Kako aktualno, žalostno, kot slike Afganistana.

Zmagaj znotraj sebe, vsak dan, dan za dnem!